Rybik cukrowy (Lapisma saccharina)

Opis ogólny

Owady długości 12-19mm , bezskrzydłe z ciałem spłaszczonym, kształtem przypominające łzę, marchewkę lub rybę, zwężające się od przodu ku tyłowi. Generalnie pokryty drobnymi łuseczkami. Kolor od jasno srebrnego do prawie czarnego z charakterystycznym metalicznym połyskiem. Czułki długie, nitkowate. Na tyle, na końcu 11 segmentowego odwłoka 2 szczecinowate wyrostki rylcowe (cerci) i dodatkowy dłuższy wyrostek zwany nicią odwłokową. Aparat gębowy typu gryzącego.

Biologia, rozwój

Samica rybika cukrowego składa dziennie 1-3 jaj umieszczając je w szczelinach i pęknięciach, pod różnymi przedmiotami lub bezpośrednio na powierzchnie. W ciągu życia może złożyć do 100 drobnych biało- żółtych jaj. Do wyklucia potrzebują temperatury 22-32oC dosyć wysokiej wilgotności na poziomie 50-75%. Rozwój jaja w tych warunkach może trwać do 43 dni. Następnie rozwija się 6-7 stadiów larwalnych. Całkowity rozwój do osobnika dorosłego w zależności od warunków może trwać 7 do 9 miesięcy. Samica osiąga dojrzałość płciową po 3-4 latach. Owady te długo żyją nawet do 8 lat. Rybiki prowadzą nocny tryb życia, unikają światła. Często spotykane są łazienkach, kuchniach, piekarniach i innych ciepłych i wilgotnych pomieszczeniach.